Deurcollecte Missio 22 oktober

Op 22 oktober is het Missiezondag. De christenen in Libanon hebben een hart dat brandt van naastenliefde en van de missie daar te zijn waar mensen in moeilijkheden zijn. Zij verlaten het land niet, zij blijven, om een bron van hoop te zijn.
Het land van de cedersLibanon is de laatste jaren in een ongekende crisis beland. De Libanese munteenheid heeft 98 procent van haar waarde verloren. Een groot deel van de middenklasse kwam onder de armoedegrens terecht. De staat is nog slechts een façade, overal is corruptie. Dagelijks verlaten mensen het land. Libanon vangt veel Syrische vluchtelingen op. De explosie in de haven van Beiroet in 2020 was de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.
Drama’s en wonderenNa de enorme explosie, waarbij meer dan 200 mensen omkomen, willen de parochianen van de parochie St. Maroun helpen. Van de overheid is niets te verwachten. De pastoor van de parochie, Richard Abi Saleh, komt met het initiatief ‘drames et miracles’ (drama’s en wonderen): “We gaan op bezoek bij de mensen, luisteren naar hun angsten. We zijn er. We bidden met hen. We huilen en lachen met hen.” Danielle Aramouni, een van de vele vrijwilligers in de parochie, zegt het kernachtig: “Voor mij is mijn werk geen baan, het is een missie. Als je mensen ziet die hulp nodig hebben, ga je naar ze toe en helpt.”
De 63-jarige Danielle Aramouni is een van de vrijwillige helpers en coördinatoren van het initiatief. Sinds drie jaar bezoeken de vrouwen elke week mensen in hun wijk, ze hebben met 180 families contact. Vijf dagen per week brengen zij warm eten en medicijnen. “Ik organiseer momenteel een kookwerkplek”, vertelt ze. “Zo willen we werk voor families verschaffen en tegelijkertijd inkomsten waarmee we ‘drama’s en wonderen’ kunnen ondersteunen. We hebben al een werkplaats waar we zeep en textiel produceren.” Net als iedereen is ook Danielle getroffen door de crisis en de hoge inflatie in Libanon. Het complete spaargeld van de familie is bevroren. Desondanks is Danielle vastbesloten: “Voor mij is mijn werk geen baan, het is een missie”, zegt ze. “Als je mensen ziet die hulp nodig hebben, ga je naar ze toe en helpt.”

Steun het pastorale werk van ‘drama’s en wonderen’ Stort uw bijdrage op: NL65 INGB 0000 0015 66, t.n.v. Missio Wereldmissiemaand ’s-Hertogenbosch

< terug